Woningverbetering 198 woningen Jan van Scorelstraat e.o. Leeuwarden Opgeleverd

Opdrachtgever:

woonfriesland

Start bouw:

december 2016

Oplevering bouw:

juli 2017

In opdracht van woningcorporatie WoonFriesland hebben we een woningverbeteringsproject uitgevoerd in de Jan van Scorelstraat, Dirk Boutstraat en de Cornelis Trooststraat. Deze straten maken deel uit van de wijk Huizum-West in Leeuwarden. WoonFriesland kiest met deze woningverbetering voor kwaliteitsverbetering in plaats van nieuwbouw en hiermee voor het behoud van woningen met een lage huur.

Bewonersenquête

De aard van de werkzaamheden is mede tot stand gekomen dankzij een enquête die gehouden is onder de bewoners. Er zijn zowel binnen- als buitenwerkzaamheden verricht. Binnen de woningen is het toilet vernieuwd, net als de badkamer en de meterkast. Ook hebben de bewoners een nieuwe keuken gekregen. En zijn de gaskachels en huurgeisers vervangen voor cv-ketels.

De balkons van de woningen die in 1953 zijn gebouwd zijn (tijdelijk) ondersteund met behulp van stempels. Tijdens de werkzaamheden hebben we een permanente staalconstructie geplaatst die de balkons gaat ondersteunen. De betonelementen van deze balkons zijn in een frisse kleur geschilderd. Aan de buitenkant is ook onderhoud uitgevoerd aan het metselwerk, het voeg- en zinkwerk, het dak en de schoorstenen. Bovendien heeft dit project een duurzaam karakter gekregen: op het dak zijn zonnepanelen geplaatst.

Bewonerscommunicatie

Een woningverbeteringsproject als deze is ingrijpend voor bewoners. Om hen goed voor te bereiden hebben we ze voor, tijdens en na het project op de hoogte gehouden van de vorderingen. De uitvoerder kwam bij hen langs en ze kregen een bewonersdagboek. In dit document is beschreven wat we precies uitvoeren en wanneer we dit doen. Ook geven we aan welke maatregelen we treffen om overlast te beperken.

Op een andere plek in de Jan van Scorelstraat hebben we ook een project uitgevoerd. Dit project betreft een Nul op de meter renovatie van 55 woningen. Deze woningen worden ‘ingepakt’ met de isolatieschil van DD Wonen.