kookworkshop 3

Leefbaarheid

Met alleen 'stenen stapelen' verkopen of verhuren we niks meer. We hebben, samen met u, ook oog voor de omgeving, de leefbaarheid. Voor 'Mienskip'. Maar levert dat wel geld op? Het Wijkbedrijf is een businessmodel waarbij leefbaarheid en rendement samengaan.

Bewoners zijn de energie van een wijkbedrijf

Een Wijkbedrijf draait op bewoners: door hen in te zetten op (een deel van de) werkzaamheden die anders door commerciële partijen of de gemeente gedaan worden, kunnen we meer voor elkaar krijgen en houden we het werk in de wijk. De samenwerking met een Wijkvereniging is hierbij cruciaal. Deze coördineert de werkzaamheden, die uitgevoerd worden door een serviceteam van vrijwilligers. De serviceteammedewerkers ontvangen een vrijwilligersvergoeding van het Wijkbedrijf.

Anja Jellema, bewoonster Wijkbedrijf Bilgaard

"Ik vind het heerlijk om mij in te zetten voor mijn medebewoners, het maakt dat ik me nuttig voel."

Anja Jellema, bewoonster Wijkbedrijf Bilgaard

Energie

Het tweede vliegwiel van een wijkbedrijf is energie: een wijkbedrijf investeert in energieopwekking. Hierdoor wordt warmte en elektriciteit goedkoper en schoner in de buurt opgewekt. Hiervan kunnen de bewoners profiteren: voor het zelfde geld een duurzame energievoorziening met een stabiele energieprijs. Bovendien wordt het geld voor beheer en onderhoud zoveel mogelijk lokaal besteed, waardoor er werkgelegenheid ontstaat.

Wat levert het op?

Een wijk waarin de bewoners zich thuis voelen. Waar zij hun buren kennen en spreken. Authentiek en met een ziel. Voor een wijkbedrijf is dat belangrijk, want tevreden bewoners zijn de energie voor ons bedrijf. En verder? Een verlaagde mutatiegraad, woonlasten die betaalbaar blijven, een buurt die netjes en veilig is en waar de woningwaardes stabiel zijn.

Waarom? Omdat de bewoners concreet het volgende gaan merken:
> Meer bestedingsruimte: lagere energierekening, werk, beter verhuurbare woningen en een hogere waarde van de woningen.
> Gemak: inzicht in het eigen energiegebruik, hulp bij het slim omgaan met energie om zo kosten te besparen, een comfortabel huis, geen vocht en tocht en minder geldzorgen.
> Zekerheid: een energierekening die beheersbaar is en begrepen wordt.